9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje

9 nešvariausios vietos jūsų virtuvėje

Virtuvė laikoma namų širdimi, todėl nenuostabu, kad ji taip pat gali būti viena iš nešvariausių vietų namuose. Yra akivaizdi netvarka – neplauti indai, lipni grindų danga ar prikepusi orkaitė. Tačiau neretai pamirštama pasirūpinti tam tikromis vietomis ir daiktais. Paklauskite savęs: ar yra vietų, kurių galėjote nepastebėti valydami? Pagalvokite apie vietas ir daiktus, kuriuos naudojate kasdien ruošiant maistą. Čia turėtų kilti mintys apie virtuvės stalviršius, rankenėles, kriaukles, kempines, daugkartinius vandens butelius ir kitus panašius objektus. Jie liečiami beveik kasdien, todėl labai svarbu juos dezinfekuoti kasdien arba bent kelis kartus per savaitę, kad išvengtumėte bakterijų kaupimosi ir kryžminio užteršimo. Toliau skaitykite, kad sužinotumėte, kurios vietos virtuvėje yra pačios nešvariausios ir kaip jas tinkamai išvalyti.

Rankenėlės, rankenos ir jutikliniai skydeliai

Kiekvienas jūsų virtuvės prietaisas turi tam tikrą valdymo rankenėlę, mygtuką ar jutiklinį skydelį, kuris liečiamas kiekvieną kartą naudojant. Nepamirškite kas savaitę nuvalyti šių rankenėlių, mygtukų ar jutiklių, nes juos lengva pamiršti atliekant generalinį valymą. Tai ypač svarbu, jei juos liečiate gamindami maistą ar tvarkydami žalią produkciją. Būtinai išvalykite virtuvės spintelių rankenas, prietaisų rankenas ir valdymo skydelius naudodami dezinfekuojančias servetėles arba purškiamą dezinfekcijos priemonę ir švarų skudurėlį arba popierinį rankšluostį.

Kriauklė

Nepaisant to, kad virtuvės kriauklė nuolat praplaunama vandeniu, jos paviršiuje, ypač plyšiuose tarp kriauklės ir stalviršio, aplink kanalizaciją ar šiukšlių smulkintuvus, gali slypėti daugybė mikrobų. Virtuvės kriauklę reikia dezinfekuoti po kiekvieno maisto ruošimo, indų plovimo ar bent kartą per dieną. Nepamirškite nuvalyti ir maišytuvo, rankenėlių bei stalviršio aplink kriauklę, nes jie taip pat dažnai susiduria su užterštomis maisto dalelėmis. Naudokite valiklį, turintį dezinfekuojančių savybių, ir švarią šluostę arba vienkartines dezinfekcijos servetėles.

Kempinės, šepečiai ir indų šluostės

Daugelis namų ūkių, siekdami sumažinti popierinių rankšluosčių naudojimą ir jų poveikį aplinkai, renkasi celiuliozines kempines, plovimo šepečius ir audinių šluostes. Tačiau šios priemonės, jei nėra tinkamai išplaunamos ir dezinfekuojamos, gali tapti bakterijų kaupimosi židiniu. Jeigu naudojate šiuos produktus, juos reikėtų plauti karštame vandenyje po kiekvieno maisto ruošimo ar valymo seanso. Kriauklės ir daržovių plovimo šepečius galima įdėti į indaplovę kruopščiam valymui po kiekvieno naudojimo.

Šaldytuvas

Šaldytuvo rankenėlės ir jutikliniai skydeliai gali kaupti nešvarumus, tačiau net ir pačiame šaldytuvo viduje, nepaisant žemos temperatūros, gali veistis kenksmingos bakterijos. Dauguma vaisių ir daržovių ilgiau išlieka šviežios, jei jos nėra plaunamos prieš dedant į šaldytuvą. Nepaisant to, svarbu reguliariai plauti stalčius, nes maisto likučiai ar bakterijos gali likti ir užteršti kitus produktus. Ta pati taisyklė galioja žaliems mėsos produktams, kurių pakuotės gali pratekėti, o skysčiai kauptis stalčiuose ar lentynų kraštuose. Net tokie produktai kaip pienas ar sviestas, iki patekimo į jūsų šaldytuvą, jau būna daug kartų paliesti ir sandėliuoti. Norėdami atsikratyti bakterijų, mielių ir pelėsių, kas mėnesį išimkite šaldytuvo stalčius bei lentynas ir plaukite juos šiltu vandeniu su švelniu plovikliu. Po plovimo nuvalykite sausai švaria šluoste ar popieriniu rankšluosčiu. Tarp šių valymų nuvalykite išsiliejusius skysčius ir kartais išvalykite paviršius dezinfekuojančia servetėle. Papildomai išvalykite šaldytuvo viršų, išsiurbkite už jo ir po juo. Nuimkite ventiliatoriaus dangtelį ir išsiurbkite ritinius – dulkės ant ritinių apsunkina šaldytuvo darbą, didina energijos suvartojimą, o po prietaisu susikaupę maisto likučiai vilioja vabzdžius.

Pjaustymo lentelės

Pjaustymo lentelės, ypač medinės, gali tapti bakterijų veisykla dėl mažų plyšių, kurie atsiranda net po vienkartinio naudojimo. Būtina turėti bent dvi atskiras pjaustymo lenteles: vieną vaisiams ir daržovėms, kitą – mėsai. Tai padės sumažinti kryžminį užterštumą ruošiant maistą. Po kiekvieno naudojimo lenteles reikia plauti karštu muiluotu vandeniu, gerai nuskalauti karštu vandeniu ir visiškai nusausinti popieriniu ar švariu audinio rankšluosčiu. Nedžiovinkite lentelių savaime, nes drėgna ir šilta aplinka yra ideali bakterijoms. Galite rinktis lenteles, kurias galima plauti indaplovėje.

Kavos aparatas, trintuvas ir kiti maži prietaisai

Net švarus vanduo, užsistovėjęs šiltose ir drėgnose vietose, tokiose kaip kavos aparatas, gali tapti bakterijų, mielių ir pelėsių auginimo vieta. Kai kuriuos mažus prietaisus reikia valyti po kiekvieno naudojimo, o bent kartą per savaitę išardyti ir kruopščiai išvalyti. Kai kurias dalis galima plauti indaplovėje, o kitas reikia plauti rankomis karštu muiluotu vandeniu, nuskalauti ir visiškai išdžiovinti. Toks pats valymo metodas turėtų būti taikomas ir kitoms priemonėms, pavyzdžiui, konservų atidarytuvams, matavimo šaukšteliams ir puodeliams.

Daugkartinės pietų dėžutės, pirkinių krepšiai ir vandens buteliai

Kiekvieną kartą naudodami daugkartinį indą, pietų dėžutę, pirkinių krepšį ar vandens butelį, rizikuojate susidurti su kryžminiu užterštumu, jei jie nėra tinkamai išvalomi. Šiuos daiktus reikėtų išardyti ir dėti į indaplovę arba plauti rankomis karštu muiluotu vandeniu, po to kruopščiai nuskalauti ir visiškai išdžiovinti. Daugelį pietų dėžučių ir daugkartinių pirkinių krepšių galima plauti skalbimo mašinoje. Papildomas patarimas – pirkinių krepšius atskirti: vieną naudokite valymo priemonėms, kitą – vaisiams ir daržovėms, trečią – mėsai, o ketvirtą – supakuotoms prekėms.

Stalviršiai

Virtuvės stalviršiai dažnai tampa vieta, kur dedame rankines, pirkinių maišelius ar kitus daiktus, be to, jie naudojami maisto ruošimui. Prieš ruošdami maistą ar bent kartą per dieną nuvalykite stalviršius dezinfekuojančia servetėle ar švariu skudurėliu, naudodami dezinfekcinį purškalą. Venkite naudoti kempines ar senus indų skudurėlius, nes jie gali kaupti bakterijas. Bent kartą per savaitę skirkite laiko nuvalyti kampus, vietas po mažais prietaisais ir plyšius tarp viryklės ar šaldytuvo ir stalviršio. Šiose tamsiose ir drėgnose vietose gali slėptis nemažai nešvarumų.

Druskos ir pipirų malūnėliai

Paskutinė nešvari vieta, kurią dažnai pamirštame – tai druskos ir pipirų malūnėliai. Jie dažnai naudojami ir liečiami ruošiant maistą. Po kiekvieno maisto ruošimo atsargiai nuvalykite juos dezinfekuojančia servetėle, o kartą per savaitę kruopščiai išvalykite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *